Put Your Design Down, Flip It and Reverse It

Images: Peter Bennetts

Designed by Architecture Architecture.
Proudly built by Guild.

We love a building challenge and the Kite House in Albert Park - designed by the talented team at Architecture Architecture - had us reaching for the trusty setsquare and examining some serious angles.

The battle-axe shape of the block dictated much of the design, which in-turn shaped our approach to the build. In order to incorporate some of that much sought-after northern light, a number of triangular peaks were used in the roof to allow for highlight windows. If you can imagine, all the triangles in the roof had to work equally, meeting at a certain point, angles aligned, lines matching… it was like a beautiful, glass rubix cube and we had to handle it carefully and align it perfectly.

We worked with the architect to create a new wing that mirrored the irregular shape of the site, creating new living spaces and connecting the indoors and outdoors. Again, we were working with triangular shapes. The triangle on the garage was the flipside of the triangle on the back of the house – a bit like the garage has been sliced off and pushed to the back of the block. This impacted the flow from inside to out, making it much more friendly and considered.

This house is chock-full of clever ideas, and the reading nook in the rear of the house is just one example of innovative thinking. It includes a pivot window, which pushes out further to create more space for reading (or watching YouTube, either way) and is divided by a bookshelf – real on trend, broken-plan living stuff.

The build also included extensive ply cladding, sleek steel windows and modern polished concrete floors. We were delighted to deliver on the architect’s vision to create a home that is a classic Albert Park cottage in the front and contemporary in the back.

Similar posts

A Bridge Too Far

Chances are you’ve heard a bit about The Fitzroy Loft project we built alongside the very talented team at Architects EAT. It’s won a bunch of awards and images of it have been published far and wide across the internet – and for good reason, it’s an absolute ripper. That said we want to shine a light on our favourite part of this project – the bridge.

Made from a perforated base and stringers, the bridge is not only visually magnificent, but it serves a practical purpose too, connecting the upstairs mezzanine on either side of the loft.

When we saw the designs we knew we had our work cut out for us, but we were determined to perform a feat of engineering genius.

Read more about The Fitzroy Loft here.

Hitting the Slopes in Ivanhoe

When you secure a block on one of Ivanhoe’s best-known suburban streets, The Boulevarde, you don’t let a minor detail like a steep, sloping site rain on your parade – you pull on your raincoat and give the experts (that’s us) a call.

Working with the fine folk at Techne, we were up for the challenge of navigating this tricky site. Careful construction management and some clever engineering enabled us to bring this ambitious design to life.

The two-storey home is split over…

The Fitzroy Loft | A Serious Build

Allow us to get a little nostalgic for a minute and revisit one of our favourite builds - The Fitzroy Loft. This epic project took an old brick warehouse and turned it into a home worthy of many a humble brag.

Whilst the vision for this project was innovative and exciting, we knew as builders we needed to tread carefully. We worked hard to respect the heritage and history of the 125-year-old warehouse, whilst delivering on the ambitious design. This meant…