BACKYARD
BUNGALOW

On a quiet leafy street in Glen Iris, this project involved the renovation and extension of a Californian Bungalow. As a home for a young family of five, the brief called for more space, and a modern reinterpretation of classic features. The resulting design rests heavily upon precision detailing and clever construction solutions.

Architecture by Wolveridge.

Designed by Wolveridge Architects

Sophistication and play

When the young family approached Wolveridge Architects, they’d been living in the home for a few years, but it had become tired, and no longer served their needs. The challenge with this home was to seamlessly meld a sophisticated, mature aesthetic with a fun, playful environment for the family’s children.

The design solution focused on generous spaces that made the most of the tight site. Large openings allowed rooms to flow naturally into each other and out into the garden. A seven-metre-wide opening with sliding doors opens onto the small backyard to the north, turning the open-plan kitchen, living, and dining into a sun trap, and blurring the line between inside and out. Such a large opening is difficult to engineer and construct, but our experienced team stepped up and delivered it with ease.

 

Wherever possible, light was added to flood the space. It meant large floor-to-ceiling windows be integrated into regular and smaller rooms, along with skylights and light shafts. These presented multiple challenges for our team, including the need to create seamless junctions of materials, maintaining the minimalist lines and reducing visual clutter.

Clean modernist lines can only be achieved through the finest attention to detail in construction. On this project, the finish is impeccable, with a minimal palette of contrasting tones and textures. Mirrors, precision timber panelling, fully customised joinery, metal detailing, and geometric tiles—all expertly installed to tight tolerances—add interest and intrigue, and make this a truly bespoke outcome. 

With its big floor-to-ceiling window looking out onto a green hedge, the study is my favourite part of the house. The colours, the light, and our custom joinery combine to make it a really special, understated space.
~ Kerry Edwards, Guild Director/Builder

Custom-made geometric shutters were complex to build but were well worth the effort – adding a unique and effective visual screening

Image Credits

Dining and living – sofas @meizai_au, objects @porcelainbear and @meizai_au, lamps @cafecultureinsitu and cushions @ni.ni.creative

Bedroom – chair @meizai_au

Bathroom – textiles @loomtowels